Ana içeriğe atla

Android ve Windows Phone Farkı

       Bilindiği üzere mobil dünyanın çok hızlı gelişmesiyle çeşitli işletim sistemleri gelişti ve hangisini tercih edeceğimize karar verememekte çoğumuz. Bu yazımda sizlere Android ile Windows Phone işletim sistemleri arasında ne gibi farklılıklar olduğundan bahsedeceğim. Öncelikle kısaca nasıl birer işletim sistemi olduklarını anlatıp, karşılaştırma yapacağım.

Windows Phone:

     Gördüğünüz gibi arayüz olarak göze gayet hoş gelen, kutucuklardan oluşmaktadır. Resim HTC 8X'e aittir. Bilgisayarlar için olan Windows 8'in telefona uyarlanmış halidir aslında.  Kolay kolay donma, kasma gibi sorunları olmaz. Seri bir şekilde, gayet stabil çalışır. Ama telefon için pek alıştığımız bir sistem değildir bence :) Firmalar (Samsung, LG, Nokia vs) bu işletim sistemine her hangi bir arayüz değişikliği gibi birşey yapamaz. Standart bir çalışma prensibi, görüntüsü vardır. Görüntü değişimi için tema değişimi geçerli bir yoldur. 


Android:


     Android deyince akla ilk gelen şey şüphesiz ki Google olmalıdır çünkü Android Google'ındır. Android Linux tabanlı bir işletim sistemidir ve açık kaynak kodludur.

      Nedir bu açık kaynak kod?:
    Linux tabanlı olan Android işletim sistemi açık kaynak kodlu oluşundan ötürü bayağı bir tercih edilmektedir. Peki nedir bu? Kullanıcıların üzerinde rahatlıkla düzenleme, değiştirme gibi seçenekleri yapabildiği bir sistemdir. Rahatlıkla dedim ama tabii ki bir yerde belli başlı kısıtlamalar vardır. Boot kilidi, root  ayarları bunlardan bir kaçıdır. Bunlara daha sonraki konularda değineceğim. 

       Yukarıda gösterdiğim resimde Google'ın LG firmasına yaptırmış olduğu Nexus 4 cihazıdır. Nexus serisi cihazlarda Android'in en ham hali, standart arayüzüyle kullanılır. LG, Samsung gibi diğer firmalar cihazlarına Android işletim sistemini ekledikleri zaman kendi içlerinde arayüz değişikliği yaparlar. Örneğin LG'nin bir arayüzünün adı Optimus iken Samsung'un ki TouchWiz'dir. 


           Peki ya Android mi Windows Phone mu ve Farklılıkları Neler?
       Bu konu aslında şahsa göre değişebilecek birşey ama ben temel bir kaç farklılıklardan bahsedip kendi düşüncemi belirteceğim. Kıyaslamayı Nokia Lumia 920 ve LG Optimus 4X HD üzerinden yapacağım.

         Örneğin Windows'ta bir programın açılmasını uzun bir süre bekleyebiliriz. (Nokia Lumia'da Müzik Kütüphanesi'ni açtığımda yaklaşık 10 saniye kadar bekletmişti beni) ama Android'te tıklar tıklamaz program açılır. Peki bunun sebebi ne diye siz sormadan ben cevap vereyim. Windows Phone sisteminde programlar sürekli kapalıdır ve siz açılmasını istediğiniz zamanda aktif olur. Fakat Android'te hazır olarak alt yapıda program bir nebze açık olarak bekler. Bu da daha hızlı bir şekilde programın açılmasını sağlar. Bence bu çok büyük bir farklılıktır. Benim gibi hıza önem veren kişilerde aynı düşüncededirler, eminim.

           Windows Phone'da bir zil sesi belirlemek istediğiniz zaman, bellekte bulunan "Ringtones" klasörünün içerisine atmanız gerekir istediğiniz zil sesini. Ve bunu telefon üzerinden yapamazsınız. Windows 7 ve 8 işletim sistemli bir bilgisayarda yapabilirsiniz ve ilginçtir ki XP'te rahatlıkla yapamamaktasınız.

             E peki Android'in hiç mi kötü yanı yok? Tabii ki de var. Özellikle şarj konusunda Android kullanmasını bilmeyene ciddi anlamda sıkıntılar çıkartabiliyor. Şöyle ki; interneti kullanmadığınız zamanlarda veri trafiğinin kapalı kaldığından emin olmanız gerekir mesela. Açık tutulan programları sürekli kapatmanız gerekir ki şarj sorununu bir nebze azaltabilesiniz. Android'in sevmediğim ve bence en kötü dezavantajı ise Google Market'teki kötü yazılımlardır. Telefonunuza uymayan, kötü niyetli bir programı yüklemeniz halinde tüm sistem ağır çalışıp, hiç bir şey yokken durduk yere su gibi bitebilir şarjınız. Bu yüzden benim burada paylaşacağım programlar hep bilindik programlar olacak. 

             Bilmediğiniz Android uygulamalarını yüklemeyin.

               Bu konu aslında çok uzun sürebilecek bir konu ama ben daha fazla sıkmak istemem sizi. Bu yüzden burada kesmek istiyorum. Klasik bir telefon kullanıcısıysanız Windows Phone işinizi görebilir. Ama daha fazlası için bence Android :)

               Not: LG Optimus 4X HD Android 4.1.2 kullanıcısıyım, gayet memnunum :)

               Resmi sayfalar:  Windows Phone & Android


                Tekipte kalın, teşekkürler. :)



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Facebook Messenger ve Sohbet Balonları ve SMS Bildirimi

Sosyal medya devlerinden biri olan Facebook 'un Messenger hizmetinde bildiğiniz gibi Facebook arkadaşlarınız ile internet bağlantısı olması durumunda ücretsiz, limitsiz mesajlaşabiliyorsunuz. "Peki ya bu sohbet balonları ne?" dediğinizi duyar gibiyim.. Sohbet balonları, telefonunuzda hangi menüde olursanız olun ufak bir baloncuk yardımıyla telefonunuzda her yerde aktif olmasını sağlıyor. Hatta bu bazı oyunlarda bile geçerli.. Sohbet balonlarını kullanmak için, Messenger programını açtıktan sonra birinin size mesaj göndermesi veya sizin birine mesaj göndermeniz ile otomatik olarak aktif olmaya başlar.  Messenger Sohbet balonları ekranda şu şekilde gözükmektedir. Resimde de görüldüğü üzere konuşmada ilgili kişinin profil resmi bir balon içerisinde gözükür ve mesajın kimden geldiğini tıklamadan görebilirsiniz. Aynı anda bir kaç kişiyle görüşüp, üst üste binmiş sohbet balonları da kullanılabilmekte. Bu balonu ekran üzerinde istediğiniz yere taşıyab...

LG Optimus 4X(P880) Android 4.0.3 ve 4.1.2 Farklılıkları

Bildiğiniz gibi mayıs ayının ortalarında LG  firması, Optimus 4X HD (P880) modeline resmi olarak Android 4.1.2 güncellemesini yayınladı. Bu yazımızda soru işaretleriyle yüklenen bu yeni sürümde görsellik ve performans olarak nasıl değişimler olduğunu ele alacağız. Öncelikle görsellik olarak Optimus arayüzüne yep yeni bir güzellik gelerek, ciddi anlamda bir gelişme uygulanmış ve göze gayet hoş gelmekte. Öyle ki; Jelly Bean yüklendikten sonra Ice Cream Sandwiche geri dönüş yasal olarak mümkün olsa bile dönmek istemeyeceğiniz şekilde, gözünüze renk getiriyor. Görsellik olarak gayet iyi olan yeni sürümde oyunlarda nasıl performans verdiği en çok tartışılan konu. Oyunlarda gözle görülür ciddi bir değişim olmasa da iyileştirmeler mevcut. Arayüz ve geçişler iyiyken çok daha keskin bir seviyeye getirilmiş. Performans ve görsellikle beraber gelen bu iyileştirmelerle beraber RAM kulalnım oranı ciddi olarak yükselmiş durumda. 1 GB ram özelliğine sahip cihazda minimum RAM kullanım ora...